An Saol Dearg..... Over ons

Nou waar moeten we beginnen....uhm......

Eén ding is in ieder geval duidelijk, hier in het An Saol Dearg huis is iedereen helemaal besmet door het Rode virus, zelfs het baasje begint rood uit te zien (...vooral als we ondeugend zijn!).
En voor de duidelijkheid het baasje woont bij ons, welk een groot privilege voor haar is dat ze dit mag van ons !
Het baasje heeft dan ook alleen maar de tweezitter en wij lekker de driezitter.
Zij begint ook steeds beter aan onze eigen Ierse cultuur en gewoontes te wennen.......Oeps daar komt het baasje.... doeiiiii

Ja hoor zo kan die wel weer Ier. Ik weet dat je behoort tot een van de intelligenste rassen maar laat de computer maar aan je baasje over !

Zoals u misschien kunt merken nemen die Ieren voordat je het weet helemaal je huis over!!
Maar alle gekkigheid op zij gelegd.

Eerst even iets over de Ier......
De Ierse Setter is een zeer aanhankelijk, zachtaardig, intelligent, maar ook een zeer stijfkoppig ras dat je wel meteen inpakt zodra het klikt. De verschijning is elegant met een mooie kastanje bruine vachtkleur welk met veel "air" door het leven wordt gedragen.

De Ier daagt je uit, vooral in het eerste/tweede levensjaar. De Ier moet ruimte krijgen voor zijn "free spirit" karakter en ruime vrije beweging. Het is een echte familiehond die het liefst overal bij wil zijn. Hij staat in de boeken als één van de meest kindervriendelijke rassen, want er zit gewoon geen kwaad in dit ras.
Het is absoluut geen kennelhond en hij is absoluut niet slaafs luisterend, welk af en toe stront vervelend kan zijn. De Ier houdt meer van complimenten dan van straffen, te harde hand heeft dan heel vaak ook het averechtse effect en hij heeft dan zoiets van "bekijk het je maar". Dus in de opvoeding moet een mooie tussenweg gevonden worden waarbij consequent zijn heel belangrijk is. Geef je ze een vinger nemen ze een hele hand - soms zelfs een hele arm. Dus gedurende de eerste jaren is het goed aanpakken met de Ier, maar wat je ervoor terug krijgt is het zeer zeker waard. De Ier hoort tot de jachthonden (staande honden) dus hij vindt het wel eens leuk om achter iets aan te rennen als hij iets ziet!

Als je denkt dat je dit allemaal aan kunt, kunt accepteren en dit de Ier kunt geven dan is een Ier misschien iets voor u. Is echt voor de serieuze liefhebber !

 

Ik zelf ben in 1995 in aanraking gekomen met mijn eerste Ier. Ik had eerst van huis uit een Noorse elandhond reu die ook goed stijfkoppig kon zijn. Met 14 jarige leeftijd moest ik hem helaas laten inslapen. Helemaal geen hond om me heen was toen geen optie meer.
Toen kwam ik bij toeval eigenlijk bij een fokster in Hoensbroek terecht. Het was meteen raak! Het rode virus was toegeslagen...met mijn lieve eerste Ier Abigail.
Echter na een jaar had ik zoiets er moet een tweede erbij. Leek me prachtig om twee van die Ieren door het veld te zien rennen en elkaar gezelschap hielden....dus kwam er nog een lieve Ier, namelijk Flora.
In de tussentijd raakte ik actief bezig binnen de Ierse Setter Club en heb ik me verdiept in alle aspecten van de Ier. Ondertussen kwam van het een het ander....namelijk in 1999 werd dan ook onze kennelnaam "An Saol Dearg" geboren te samen met het eerste nest van Abigail. In 2000 werd Flora de gelukkige moeder van een nest puppies. Uit dit nest komt Bronwen.


Abigail

"An Saol Dearg" is Keltisch (Iers) voor " Het Rode Leven". Ik vond dit wel toepasselijk voor het ras, de Ierse Setter, waar ik zo gek op was geworden.
Ik vind het heerlijk om actief met de Ier bezig te zijn en het enthousiasme voor de Ier te delen met andere mensen. Om te zien hoe andere mensen ook zo besmet raken met dit rode virus.
Ik vond de uitspraak die eens een eigenaar van een Ier maakte erg toepasselijk en goed geformuleerd, namelijk "een Ier is geen hond maar een Setter!"

Op dit moment leven er 5 Ierse Setters in ons huis, namelijk de dames:
Flora of the Hunter's Home(13,5)
Bronwen A'Chaileag An Saol Dearg (9,5)
Derry Caoimhe An Saol Dearg (8)
Keeva Siobhan v.d. Grasbroekerhof (3)
Erlina Órfhlaith An Saol Dearg (2)

 

Bronwen als pup
  Gegroet, Renate